Jajko to cud natury. Ludzi od zawsze zadziwiało, że z czegoś, co wydaje się martwe, wykluwa się żywa istota. Stąd jajo stało się symbolem odrodzenia życia, Wielkanocy. A jajko zasługuje na taki podziw.
Członkowie koła przyrodniczego z kl. I C przygotowali w świetlicy szkolnej wystawę świąteczną. Tematem głównym oczywiście było jajko (a właściwie kolekcja jajek) i ciekawostki przyrodnicze z nimi związane. Na wystawie znalazły
się jajko strusia, jajka emu, kacze, gęsie i kurki liliputki.
A oto jakie ciekawostki przygotowali młodzi przyrodnicy....
Jakie są najdziwniejsze jaja?
Najmniejsze ptasie jajko to jajko kolibra o wielkości małego groszku i wadze poniżej 1 g, a największe jest jajo strusia - może ważyć 1,8 kg i rozbijać je trzeba młotkiem. Ubarwienie jaj może być przeróżne: od białego po czarne,
przez różowe, zielone, błękitne. Z naszych ptaków różowe w ciemne kropki jaja składa np. zaganiacz, a piękne turkusowe - drozd śpiewak. Białe jaja składają ptaki gniazdujące w norach czy dziuplach albo ptaki bardzo silne, których
jajom nie grozi niebezpieczeństwo. Z kolei ptaki składające jaja na otwartej przestrzeni mają jaja tak ubarwione, że ich prawie nie widać. Kształt jaj też ma znaczenie - gatunki, które gniazdują na klifach skalnych, których
jajo mogłoby się stamtąd wyturlać, mają jaja gruszkowate, a np. puszczyki, które gniazdują w dziuplach mają okrągłe prawie jak piłeczki ping - pongowe.
Jajko strusia
Jajko strusia to równowartość ok. 26 - 28 jaj kurzych. Rocznie jeden struś jest w stanie znieść nawet 50 jaj. Skorupa grubości ok. 2,2 - 2,5 mm. Nacisk jajka nawet do 250 kg. Najlepsza forma spożycia jajka to jest jajecznica,
chyba że ktoś jest zwolennikiem adwokata. Rozbijamy je posługując się wiertarką i wydmuchujemy zawartość przy pomocy rurki do drinków albo do kroplówki. Jajko strusia gotujemy 45 minut na miękko i 60 - 70 minut na twardo.
Jajka strusie pod względem dietetycznym są wyborne!
Jajko emu
Jajko emu (ptak z rodziny kazurowatych). Obok strusi, emu są największymi żyjącymi obecnie ptakami. Jajko jego ma twardą i ciemnozieloną skorupę, podobne do owocu awokado i waży od 600 - 900 gramów. Można z nich zrobić dużą
jajecznicę!
Ciekawostki zebrali i przedstawili członkowie koła przyrodniczego klas I - III wraz z opiekunem Bożeną Ponikiewską