20 zasad zdrowego odżywiania dzieci wg dietetyk - Dominiki Adamczyk
1. Staraj się dążyć do regularnych posiłków.
2. Nie pospieszaj podczas jedzenia, pozwól dziecku dokładnie przerzuć pokarm.
3. Nie zmuszaj do jedzenia, niech samo decyduje o tym, ile chce zjeść. Czy moje dziecko zjadło – niebezpieczna troska 4. Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty. Kompot – tradycyjny, zdrowy napój 5. Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
6. Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników E oznaczenia w produktach spożywczych 7. Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
8. Zawsze podawaj ciepłe śniadanie Naturalne śniadania dla dzieci 9. Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym. Jedzmy produkty sezonowe i lokalne 10. Wyklucz sztuczne słodziki.
11. Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
12. Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.
13. Nie używaj mikrofalówki.
14. Wprowadź pełne ziarna zbóż Zboże w diecie dziecka: ryż naturalny (brązowy),
kaszę jaglaną kasza jaglana, orkisz Orkisz jest fantastyczny, ponieważ…,
jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa Zboża – energia życia. Owies i quinoa 15. Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
16. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
17. Zamień biały cukier rafinowany Cukier w diecie dziecka, na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny,
syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
18. Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno. Wszystko co musimy wiedzieć o olejach i oliwach 19. Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo:homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych,
napromieniowanych i głęboko mrożonych.
20. Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta,warzywko (zawierają glutaminian sodu Glutaminian sodu).